Sista garderoberna färdiga.

Det har varit lite dåligt med uppdateringar på siståne, tänkte försöka komma ikapp lite nu.

Under 2018 lyckades jag få till de sista skjutdörrsgarderoberna, tog en stund med de sista då de inte var helt rakt på, som mycket annat har garderoberna blivit byggda lite pö om pö så dörrarna var det sista som skulle på plats.

Då ST hade onödigt dyra garderober köpte vi huset utan garderober och har mestadels kört med PAX-garderober från Ikea. Då vi fick tag i pax-garderobs-skjutdörrar med ek-mönster på 50% rea hos Ikea för några år sen köpte vi 6 par (ett skjutdörrpar per 2m paxgarderober). Två av dem kom upp ganska snabbt då de skulle vara i barnens rum, vilket jag skrivit om tidigare. Ytterligare två okomplicerade som bara skulle monteras upp utan modifieringar kom upp så småningom i Sovrummet resp i klädkammaren, har inte skrivit om dem tidigare men de var bara att montera upp och kan beskådas på bilderna nedan:

 

De två sista dröjde dock, inte jättehög prio jämfört med annat och det tog emot lite att börja med då jag insåg hur jobbigt det skulle vara 

Den ena var i klädkammaren där utrymmet från fönstret till väggen blev ett par cm kortare än planerat så någon form av modifiering behövdes då de vanliga 2m pax-garderoberna inte skulle fått plats. Från början var planen att använda en 50cm pax-garderob i varje ände på varje 2m bred garderobsektion och bygga metern däremellan själv då det inte direkt behövs någon extra stomme för att bara sätta upp en klädstång, men det visade sig vara mer komplicerat än jag trodde iom att dörrarna hänger på själva garderoben istället för att gå på skenor på golvet som de gör med en del andra fabrikat, så för alla enkla garderober blev det riktiga garderober hela vägen.

För garderoben i klädkammaren som behövde specialbyggas blev det en egenbyggd garderob lite som den ursprungliga planen men med en 50cm pax-garderob i ena änden, sen en platsbyggd ~147cm bred ”garderob” byggd av ett par Pax hyllplan avsedda för 75cm garderob för att få den att matcha färgmässigt med pax-garderoben.

Bottenplattan är uppbyggd på reglar som hyllplansmaterialet skruvades fast i. framsidan sågades även den av hyllplan men skruvades dit genom regeln från baksidan så det inte blev några synliga skruvar, taket hänger i reglar som vilar på 50cm garderoben samt sitter fast i väggen. Längs väggen sitter det lister som håller upp det övre hyllplanet, framtill hålls hyllplanet upp av en ”stolpe” (gängstång inuti ett förkromat kopparrör, stora brickor och låsmuttrar) som hänger i garderobens tak. Där hyllplansmaterialet skarvades för att få till den 147cm breda garderoben så pluggades och limmades skivorna i varandra för att sitta ihop bättre. Då garderobens bredd blev ett par cm kortare än de 2m som egentligen var tänkt behövde jag kapa skenorna, samt även borra nya hål och flytta på den lilla stopp-plastbiten i änden vilket gick utmärkt. Själva dörrarna får lite mer överlapp än en fullbred (2m) garderbob då det är för svårt att modifiera dem men man märker inte direkt av överlappet. Klädstången är en oval kromad från Lundbergs köpt på Bauhaus.

 

Den andra var i ena arbetsrummet. Här skulle det byggas en helt platsbyggd garderob då garderoben skulle dölja rördragningen i taket. För att kunna använda Pax-dörren blev det som en ram som skulle ha samma mått som en pax-garderob och ramen sticker ut lite ut från den extra väggen som blir garderobens och rör-trummans framsida. Värt att notera är att i höjdled så är det inte pax-garderobens yttermått som gäller utan avståndet mellan skivornas ovansidor då båda skenorna så klart monteras på skivornas ovansida för att bättre ta upp vikten av dörrarna. Garderoben är till stor del byggd av MDF-skivor så när som framsideväggen som är spånskiva + gips för att få samma utseende som resten av innerväggarna, och även lister som sitter ihop med de övriga i rummet. Inredningen var lite klurig då det i ena änden sticker ner en trumma med avloppsdragning, i andra änden sitter en liten trumma med rördragning till cykelskjulet, sen finns det en renslucka och en vattencentral att ta hänsyn till. Som inredning blev det en 75cm pax-garderob som jag från början tänkte sätta i mitten mitt för vattencentralen, med klädstång på varje sida. Men då skjutdörrarna antingen ger tillgång till högra eller vänstra halvan skulle det inte gå att öppna lådorna i den i så fall, så den fick bli placerad till vänster tillräckligt mycket för att komma åt vattencentralen så blir det bara klädstång till höger. Även här en oval kromad klädstång från Lundbergs köpt på Bauhaus.

Blev helt ok resultat med de egenbyggda/moddade garderoberna men om möjligt ska man definitivt bara köpa garderober i byggsats för det var onödigt mycket jobb att göra/modifiera dem själv.

Lämna en kommentar